Yükleniyor

Mimaride Sanal Gerçeklik Dönemi

Mimari, sanat ve çevre ekseninde, dünyanın çeşitli noktalarındaki uzmanları bir araya getiren Bezirhane Buluşmaları 2018’de de devam ediyor…

Tarihi alanların artırılmış gerçeklik teknolojileri kullanılarak görselleştirilmesi alanında çalışan Prof. Dr. Takehiko Nagakura, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derya Güleç Özer ile birlikte Göreme Açık Hava Müzesi ile Derinkuyu ve Kaymaklı Yeraltı Şehirler’inde başlayacakları çalışmalar öncesi deneyimlerini paylaşmak ve mimari bilişim konusunda keyifli bir söyleşi için Bezirhane Buluşmalar’ında olacak.

Yüksek lisans ve doktora eğitimlerini sırası ile Tokyo Üniversitesi ve Harvard Tasarım Okulu’ndan alan, halen MIT Mimarlık bölümünde öğretim üyesi ve Mimari Bilişim Grubu Direktörü olarak görev yapan Nagakura, uzun yıllardır tarihi mekanların görselleştirilmesi konularında çalışıyor. Nagakura bu alanda geliştirdiği Multirama, Digitarama gibi arayüzleri sanal gerçeklik görselleştirmelerinde kullanıyor.

Prof. Dr. Nagakura, Göreme Açıkhava Müzesi ve çevresinde belirlenen bazı yapı ve mekânları fotogrametri yöntemi ile modelleyerek ve arttırılmış gerçeklik teknolojilerini kullanarak görselleştirme çalışmaları yürütmek üzere Türkiye’yi ziyaret ediyor. Projenin amacı mimarlar, arkeologlar, restoratörler ve özellikle turistler için görünmeyeni gösterebilmek, sanal gerçeklik araçları ile ziyaretçilere mekânı eskiden olduğu gibi canlandırmak.

‘Design Experience: Emerging Tools, Processes and Contents’ başlıklı söyleşi, Bezirhane’de 16 Nisan 2018, Pazartesi günü saat 14:00’da ücretsiz olarak gerçekleşecek.

Prof. Dr. Takehiko Nagakura’nın çalışmaları architecture.mit.edu/faculty/takehiko-nagakura, cat2.mit.edu/multirama/, www.youtube.com/P5RH_jzPS60 adreslerinden izlenebilir.